50,4 TON GROENTE-OVERSCHOTTEN GEBRUIK IN enVIE-SOEP

De Belgische sociale onderneming enVie viert zijn eerste verjaardag. enVie produceert 100 % natuurlijke soepen op basis van groentesurplus van boeren uit de regio. Daarnaast is enVie een springplank voor mensen die ver van de arbeidsmarkt staan en begeleidt de organisatie hen terug naar vast werk.

Na één jaar hebben acht mensen met een verschillende achtergronden hun weg gevonden naar  de sociale onderneming enVie.  Niet minder dan 50,4 ton groenten werden opgewaardeerd en 100.800 liter soep geproduceerd. Dat leverde een verkoop op van 135.000 flessen enVie-soep (onder het merk Boni Selection) in de winkels van OKay en OKay Compact. Sinds maart 2019 is de soep ook te koop in een aantal Colruyt-winkels. De sociale onderneming gaat voor nieuwe uitdagingen voor zijn tweede jaar en wil break-even draaien tegen maart 2020.

Ondersteund door voedingssector

De financieel zelfstandige organisatie wordt ondersteund door vijf partners die zelf ook actief zijn in zowel sociale als milieugerelateerde initiatieven: McCain, Randstad Group, REO Veiling, Colruyt Group en de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Naomi Smith, sociaal ondernemer en algemeen directeur van enVie:“We mogen terugkijken op een prachtig eerste jaar voor enVie. Een jaar waarin we bijzonder hard hebben gewerkt, veel hebben geleerd en heel wat interessante mensen in de sector hebben ontmoet. We hebben iets heel speciaals gecreëerd. We zijn niet enkel het ‘bedrijf’ enVie, maar ook de ‘familie’ enVie. Want samen hebben we heel uitdagende momenten gedeeld én genoten van de gedeelde successen. De omzet in ons eerste jaar was goed voor 222.132 euro en we haalden ruimschoots de vooropgestelde productie- en verkoopcijfers van onze soepen. Oorspronkelijk wilden we drie mensen aannemen en opleiden in dit eerste jaar, maar dat deden we intussen al voor acht mensen. Dit past in ons doel als sociale organisatie: we willen kansen bieden aan mensen die op zoek zijn naar een nieuwe start. Het plan is nu om break-even te draaien tegen maart 2020.”

Verwachtingen overstegen

De verwachtingen zijn overstegen: 135.000 flessen enVie-soep verkocht; vanaf oktober ook pompoensoep De soepen van enVie zijn 100 % natuurlijk, zonder additieven of kleurstoffen. 250 ml enVie-soep bevat 125 g verse groenten (50 %), wat telt voor meer dan een van de drie dagelijks aanbevolen porties groenten (100 g). De groenten komen rechtstreeks van de velden van Belgische kwekers uit de regio en bereiken enVie via REO Veiling. In september 2018 startte het bedrijf de productie, met als doel om 75.000 flessen soep te verkopen en zo 40 ton groenten te herwaarderen tijdens het eerste jaar. Naomi Smith: “We zijn ongelooflijk trots dat we dit doel overstegen hebben: we verkochten 135.000 soepflessen en hebben zo 50,4 ton groenten ‘gered’.” Het voorbije jaar produceerde het enVie-team in totaal 100.800 liter soep.

Het assortiment van enVie (met de smaken ‘zes groenten’, wortel, tomaat & basilicum en courgettecrème) is te koop onder het merk Boni Selection bij alle winkels van OKay en OKay Compact en is sinds maart 2019 ook verkrijgbaar in zowat 40 Colruyt-winkels in het noorden van België. enVie lanceert ook een nieuwe seizoensmaak voor de winter: de pompoensoep zal in dezelfde winkels te koop zijn van oktober tot eind december. 

Vaste jobs

Een ander doel van enVie: een springplank bieden voor langdurig werkzoekenden en hen ondersteunen om terug op de arbeidsmarkt te geraken. Vandaag hebben de drie eerste medewerkers van het productieteam hun jaar training afgerond. Nu worden ze verder ondersteund door enVie en partner Randstad Group om een permanente re-integratie op de arbeidsmarkt te garanderen. De enVie-productiesite blijft op ‘Les Abattoirs’ in Anderlecht – een site die helemaal gerenoveerd zal worden tegen 2023. Smith: “Voor ons is dit de ideale locatie. Les Abattoirs verwelkomt veel nieuwe bedrijfjes in de sociale en circulaire economie. Deze site beantwoordt ook aan onze distributienoden en ligt tegelijk in de streek met de hoogste werkloosheidsgraden van België.”

Nieuwe verpakkingen

In het komende jaar zal enVie nieuwe mogelijkheden blijven onderzoeken. Bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen die meer beantwoorden aan de noden van de ‘on the go’-klant. Naomi Smith: “Samen met onze huidige partners zoeken we ook naar andere distributiekanalen, zoals groothandel. We zijn ervan overtuigd dat er een plaats kan zijn voor enVie in kantines, in de vorm van vers verpakte zakken soep, om maar één voorbeeld te noemen.” enVie kijkt er ook naar uit om nieuwe partners te verwelkomen die het bedrijf verder kunnen ondersteunen bij belangrijke aspecten van de activiteiten: verpakking, transport/logistiek, technische ondersteuning voor de productiemachines en een financiële partner, om maar enkele mogelijkheden op te sommen.

Bron: VMT Food (11.09.2019)