BELORTA EN COÖPERATIE HOOGSTRATEN ONTVANGEN UNITAR-CERTIFICAAT

Elf bedrijven uit de regio Mechelen en Kempen krijgen in oktober van de Verenigde Naties een UNITAR-certificaat. Dat meldt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Zo’n certificaat beloont ondernemingen die de voorbije jaren duurzame initiatieven hebben genomen. Deze elf bedrijven, waaronder BelOrta en Coöperatie Hoogstraten, behoren ook meteen tot een groep van 25 bedrijven uit de regio die van Voka het Charter Duurzaam Ondernemen krijgen.

De VN hebben met UNITAR (United Nations Institue for Training and Research) 17 doelstellingen vastgelegd om duurzaam ondernemen concreet vorm te geven. De doelstellingen gaan over zaken als het aanpakken van armoede, het promoten van gezondheid op het werk, het recycleren van afval, het vergroenen van het wagenpark, of het verminderen van CO²-uitstoot. Het is de bedoeling dat een onderneming gedurende drie opeenvolgende jaren acties realiseert binnen elk van die zeventien duurzaamheidsdoelstellingen. Zo kan de onderneming het internationaal erkend UNITAR-certificaat verkrijgen.

Voka Charter

Voka hanteert diezelfde doelstellingen voor het toekennen van het Charter Duurzaam Ondernemen. Daar is het de bedoeling om binnen de tijdspanne van één jaar een aantal acties te ondernemen die zijn gelinkt aan die doelstellingen. Op het einde van het actiejaar toont het bedrijf zijn realisaties aan een team van onafhankelijke deskundigen. Na een positieve evaluatie ontvangt de onderneming het  Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

“Die doelstellingen moeten bedrijven en burgers helpen om duurzaam te werken tot 2030 en verder”, zegt Guido Evens, senior adviseur Duurzaam Ondernemen bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Het is hoopgevend dat veel bedrijven hun beleid aanpassen aan de doelstellingen van de Verenigde Naties. Ze gebruiken dit als kompas om hun bedrijf te runnen. Zo’n charter van Voka geeft het imago van het bedrijf een boost.”

“Een bedrijf dat drie keer een succesvol traject aflegt en laureaat is, binnen een periode van vijf jaar, kan uitpakken met een VN-certificaat. Dat is helemaal een toperkenning.”

BelOrta en Coöperatie Hoogstraten slepen het UNITAR-certificaat dit jaar in de wacht.

Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, feliciteerde de bedrijven tijdens een online event en wees op het belang van hun rol als pionier. Hij verwees daarbij naar de aandacht die ook Europa heeft voor groene investeringen:

“Voor Europa zijn jullie next generation companies. En ook voor Voka zijn jullie pioniers.”

REO Veiling en Limburgse Tuinbouwveiling (LTV) verwachten dit jaar ook het UNITAR-certificaat te bekomen, zij hebben de laatste drie jaar acties ondernomen binnen de 17 duurzaamheidsdoelstellingen.

Bron: naar artikel Dominic Depreeuw (21.06.2020 – www.madeinkempen.be)