COOPERATIEF ONDERNEMEN ZIT IN DE LIFT

De coronacrisis heeft zijn sporen nagelaten in de land- en tuinbouwsector. Toch toonden landbouwers zich ook van hun inventieve en creatieve kant. Digitalisering, e-commerce, korte ketenverkoop floreerden enorm. VILT (Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw) toont het aan.

Sommigen bundelen hun krachten en gingen samenwerken. In de meest recente aflevering van VILT TeeVee stelt Hannes Hollebecq, adviseur coöperatief ondernemen bij Cera cv, dat dit kan leiden tot meer coöperatief ondernemerschap. Hij schetst er de voordelen, maar ook de uitdagingen van dit specifieke samenwerkingsmodel.

 

Wat zijn de voordelen en uitdagingen van een coöperatie?

 

“Een coöperatie wordt opgericht om een bepaalde gemeenschappelijke behoefte in te vullen. Het is een gedeelde onderneming en het succes is zeker niet gegarandeerd. Men deelt in het resultaat, maar dus ook in het risico”

 

Daarna neemt VILT een kijkje bij Kort’Om Leuven, een gloednieuwe coöperatie die landbouwers, consumenten, supermarkten en de horeca wil samenbrengen.
Bekijk de meest recente reportage van VILT TeeVee en ontdek het volledige verhaal achter coöperatief ondernemerschap en Kort’Om Leuven hier.

Bron: VILT