VN ROEPT 2021 UIT TOT INTERNATIONAAL JAAR VAN GROENTE EN FRUIT

De VN Algemene Vergadering heeft 2021 tot Internationaal Jaar van Groente en Fruit uitgeroepen (#IYFV2021 – International Year of Fruits and Vegetables) om de bewustwording van de onmiskenbare rol van groente en fruit voor voeding, voedselveiligheid en gezondheid te verhogen. Een minimale hoeveelheid van 400g of 5 porties groenten en fruit per dag wordt gezien als gunstig voor de gezondheid.

Groente en fruit zijn essentieel in een gezond voedingspatroon. Niet alleen zitten ze boordevol vitamines, voedingsvezels, mineralen en andere nutriënten die het immuunsysteem aanscherpen, ze hebben ook het potentieel om ondervoeding te bestrijden en de opkomst van niet-overdraagbare ziektes, zoals overgewicht, chronische ontstekingen en hoge bloeddruk, tegen te gaan. Daarnaast biedt de grote diversiteit aan groenten en fruit mogelijkheden die zijn aangepast aan verschillende productiesystemen en markten.

De productie van hoogwaardige groenten en fruit kan in vergelijking met andere gewassen winstgevend zijn uit kleine hoeveelheden land, water en voedingsstoffen. Het hoge potentieel voor duurzame productie van groenten en fruit maakt deze gewassen dan ook een ideale partner in het nastreven van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs – Sustainable Development Goals). COVID-19 heeft het belang aangetoond van korte en inclusieve waardeketens – ook voor groenten en fruit – als een manier om betere marktkansen te bieden aan familiale boeren in stedelijke en voorstedelijke gebieden.

Meer informatie omtrent het IYFV2021 op de website.

Bron: VN-FAO